Witajcie w kolejnym odcinku butelka tv. Dzisiaj zaczniemy produkcję nalewki z czereśni. Ponieważ robi się ją aż kilka tygodni, podzielimy ...

Nalewka z czereśni - pyszna czereśniówka

15:14:00 Unknown 0 Comments





Witajcie w kolejnym odcinku butelka tv.
Dzisiaj zaczniemy produkcję nalewki z czereśni.
Ponieważ robi się ją aż kilka tygodni, podzielimy nasz przepis na 2 krótkie części.
W 1 zalejemy czereśnie alkoholem.
W 2 dodamy cukier i sok z cytryny.

Do przygotowania nalewki będziemy potrzebowali 0,5 kg owoców.
Zaczynamy od przebrania czereśni, odrzucenia tych wszystkich nadpsutych i nadgniłych.
Następnie dokładnie myjemy owoce i szypułkujemy.
Ważne aby szypułkować owoce po myciu, w ten sposób nie stracimy cennego soku.
Owoce można wydrylować, ponoć jest to zdrowsze, aczkolwiek ja tego nie robię i nigdy nie odczułem żadnych dolegliwości.

Czereśnie przesypujemy do dużego słoika.
Zalewamy 1 szklanką przegotowanej wody.
Wlewamy 0,5 litra spirytusu.
Tak przygotowany nalew odstawiamy na około 3-4 tygodnie w ciepłym i zacienionym miejscu.
Co jakiś czas mieszamy.

Spieszcie z przygotowaniem nalewu zanim czereśnie znikną z sadów.
Do zobaczenia wkrótce.

0 komentarze: