Cześć tu kanał butelka tv. Do nakręcenia tego odcinka zainspirowała mnie legenda, w której pewien chiński cesarz zasiadł sobie pod herbacia...

Wino z zielonej herbaty - prosty przepis na Nowy Rok Małpy - część 1

21:04:00 Unknown 0 Comments



Cześć tu kanał butelka tv.
Do nakręcenia tego odcinka zainspirowała mnie legenda, w której pewien chiński cesarz zasiadł sobie pod herbacianym drzewem popijając świeżą, gorącą wodę, kiedy nagle nieoczekiwany podmuch wiatru strącił do niej nieznany mu wcześniej liść. Cesarz spróbował naparu, który zachwycił go swoim smakiem. Tak powstała pierwsza na świecie herbata. Skoro zielona herbata jest bardzo zdrowa, a wino w odpowiednich ilościach, wcale nie jest gorsze, to połączmy te dwa znakomite napoje i zróbmy wino z zielonej herbaty :) Takie wino będzie idealnym trunkiem na zbliżający się Chiński Nowy Rok.

Aby wino oprócz walorów zdrowotnych miało dobry smak i procenty, musimy   oprócz 100 gram zielonej herbaty dodać jeszcze 500 gram suszonych śliwek, 500 gram rodzynek, 25 g kwasku cytrynowego oraz 2,5 kg cukru w 2 partiach. Na koniec potrzebować będziemy jeszcze drożdże aktywne, pożywkę i pirosiarczyn potasu do odkażenia wszystkich naczyń i balona. Naszego wina wyjdzie nam ok. 10 l.


Przygotowanie nastawu zaczynamy od dokładnego wyparzenia wrzątkiem owoców w celu pozbycia się z ich powierzchni substancji konserwującej. W skład tej substancji wchodzi środek chemiczny, który wystepuje również w olejach samochodowych.
Całość odcedzamy na sicie.
Owoce dokładnie siekamy.
Teraz możemy wrzucić je do umytego i zdezyfekowanego balona.

W garnku zagotowujemy 4 litry wody. Po zagotowaniu czekamy chwilkę aż jej temperatura delikatnie spadnie. Gdy wyniesie 90oC możemy wsypać herbatę.
Mieszamy i odstawiamy na ok.10 min do zaparzenia.
Przecedzamy herbatę w celu pozbycia się wszystkich liści.
Tak otrzymany roztwór odstawiamy do ostygnięcia.

Teraz przygotujemy syrop cukrowy.
Do 1,5 litra zagotowanej wody wsypujemy 1,5 kg cukru.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Na koniec rozpuszczamy kwasek cytrynowy i również pozostawiamy do ostygnięcia.

Przestudzony syrop wlewamy do balona.
Następnie wlewamy wywar z zielonej herbaty.

30 min przed zadaniem drożdży przygotowujemy matkę drożdżową.
Do 100 ml wody o temperaturze 35oC wsypujemy drożdże aktywne, mieszamy i odstawiamy na ok.30 min.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy również pożywkę dla drożdży. Na 10 l będziemy potrzebowali 2,5 g. Mieszamy.

Gdy temperatura nastawu ma od 18 do 22 oC możemy wlać drożdże i pożywkę. Pamiętajcie aby temperatura wszystkich roztworów były do siebie zbliżona.

Balon zatykamy rurką z wodą lub spirytusem. Całość mieszamy. Balon odstawiamy na tydzień.
Po tym okresie dodamy kolejną partię cukru, ale to już w następnym odcinku. Na który już teraz gorąco zapraszam.

Do zobaczenia wkrótce :)



0 komentarze: