Witajcie na kanale BUTELKA TV Dzisiaj przygotujemy wino ze świeżych truskawek. Pamiętajcie aby zdezynfekować wszystkie używane naczynia. ...

Najlepsze truskawkowe wino!

19:40:00 Unknown 0 Comments





Witajcie na kanale BUTELKA TV
Dzisiaj przygotujemy wino ze świeżych truskawek.
Pamiętajcie aby zdezynfekować wszystkie używane naczynia.




Składniki:
- 6,5 kg truskawek
- 2 x 2,5 l wody
- 2 x 2 kg cukru
- szklanka mocnej herbaty liściastej
- sok z 1 cytryny
- drożdże w płynie
- pożywka dla drożdży



Najpierw myjemy, a później szypułkujemy nasze owoce, w ten sposób nie stracimy cennego soku :)
Zaczynamy od przygotowania matki drożdżowej. Kroimy garść truskawek i wrzucamy do 1 litrowej butelki z szeroką szyjką.
Wsypujemy 2 łyżeczki cukru.
Do truskawek wlewamy 300 ml wody.
Gdy nasz roztwór osiągnie temperaturę ok. 26oC możemy wlać drożdże.
Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę pożywki dla drożdży
Tak przygotowaną matkę drożdżową zatkamy czopem z waty.
Odkładamy ją na 48 h godzin w ciepłe i ciemne miejsce.
Po 48 h możemy przygotować nastaw.
Zaczynamy od przygotowania cukrowego syropu.
Do 2,5 litra wrzącej wody wsypujemy 2 kg cukru.
Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Syrop cukrowy pozostawiamy do ostygnięcia.
Do przygotowania wina możecie użyć szklanego gąsiora lub pojemnika fermentacyjnego.
Ja z uwagi na wygodę użyje tego drugiego.
Truskawki wrzucamy do pojemnika.
Miażdżymy je tłuczkiem do ziemniaków.
Do rozgniecionych truskawek wlewamy przygotowany wcześniej syrop cukrowy.
Całość mieszamy.
Do szklanki wlewamy 100 ml letniej wody i wsypujemy do niej 3 g pożywki. Mieszamy
Do pojemnika wlewamy 1 szklankę mocnej liściastej herbaty.
Dodajemy również sok z 1 cytryny.
Gdy matka i nastaw osiągną temperaturę w okolicach 18 - 22 oC będziemy mogli wlać naszą matkę drożdżową do wiaderka.
Do wiaderka wlewamy przygotowaną wcześniej pożywkę.
Pojemnik zamykamy i mieszamy.
Nie zapomnijmy o umieszczeniu rurki z wodą.
Tak przygotowany nastaw zostawiamy na jeden tydzień w temperaturze pokojowej.
Po upływie tygodnia dolewamy do niego kolejną porcję letniego syropu cukrowego z 2,5 litra wody i 2 kg cukru.
Po dolaniu syropu odstawiamy nasze wino na około 1,5 miesiąca, po tym okresie powinno być gotowe do 1 zlania.
Wino powinno być gotowe do spożycia po około 3-4 miesiącach.
POWODZENIA!

0 komentarze: