ICEÓWKA LIKIER   Popularny likier zwany czasami "Smerfną wódką" lub " Lodową wódką". Przepis bazuje na lodowych cukier...

Jak zrobić Iceówkę

20:31:00 Unknown 0 Comments

ICEÓWKA LIKIER
 

Popularny likier zwany czasami "Smerfną wódką" lub " Lodową wódką".
Przepis bazuje na lodowych cukierkach o nazwie "Ice", ale z powodzeniem używać można innych tańszych landrynek lodowych.


Do przygotowania 0,7 litra likieru będziemy potrzebowali:
- wódkę lub spirytus - 0,25 l
- cukierki "Ice" - od 200 do 300 gr

- 1 szklankę przegotowanej wody
- garnek, lejek, łyżkę, pustą butelkę


1) Wlewamy wodę do garnka, wsypujemy cukierki. Wodę podgrzewamy tak aby cukierki szybciej się rozpuściły, uważając aby jej nie zagotować.
Cukierki mocno lepią się do łyżki i garnka, dlatego stopniowe ich dodawanie do wody ułatwi nam mieszanie. Unikniemy też ryzyka przypalenia cukierków.

Kiedy wszystkie cukierki się rozpuszczą i uzyskamy jednolity syrop, powinniśmy poczekać aż syrop przestygnie.
2) Do przestygniętego syropu dolewamy wódki lub spirytusu. Mieszamy.

3) Gotowy likier możemy przelać do butelki.
Im więcej dosypiemy cukierków tym intensywniejszy będzie smak naszego likieru, jego objętość również wzrośnie.
  

Nasz likier jest już gotowy.
Poczekajmy 1 dzień aby likier się "przegryzł".
Podawać schłodzony.
SMACZNEGO


http://youtu.be/O17KaHAcaVQ

http://youtu.be/O17KaHAcaVQ

0 komentarze: