Witajcie na kanale buteka tv. Dzisiaj dokończymy czereśniową naleweczkę. Po miesiącu macerowania naszego nalewu odcedzamy owoce. Czereśni...

Nalewka z czereśni - pyszna czereśniówka - część 2

12:38:00 Unknown 0 Comments





Witajcie na kanale buteka tv.
Dzisiaj dokończymy czereśniową naleweczkę.

Po miesiącu macerowania naszego nalewu odcedzamy owoce.
Czereśnie wsypujemy z powrotem do słoika.
Wsypujemy 1,5 szklanki cukru.
Tak zasypane owoce odstawiamy w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru. Możemy co jakiś czas potrząsać słoikiem.
Do odcedzonego nastawu wlewamy sok z jednej cytryny.
Całość przelewamy do słoika i odstawiamy.

Po kilku - kilkunastu godzinach gdy cukier się rozpuści możemy zlać alkoholowy syrop cukrowy.
Do syropu dodajemy nalew z drugiego słoika.
Całość przelewamy przez gazę do 1 litrowej butelki.
Nalewka nadaje się do picia już po ok. 3 miesiącach.

Życzę Wam przyjemnej degustacji! Smacznego i do zobaczenia w kolejnym odcinku  BUTELKA TV!

0 komentarze: