Nalewka z czereśni - pyszna czereśniówka - część 2
Witajcie na kanale buteka tv.
Dzisiaj dokończymy czereśniową naleweczkę.
Po miesiącu macerowania naszego nalewu odcedzamy owoce.
Czereśnie wsypujemy z powrotem do słoika.
Wsypujemy 1,5 szklanki cukru.
Tak zasypane owoce odstawiamy w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru. Możemy co jakiś czas potrząsać słoikiem.
Do odcedzonego nastawu wlewamy sok z jednej cytryny.
Całość przelewamy do słoika i odstawiamy.
Po kilku - kilkunastu godzinach gdy cukier się rozpuści możemy zlać alkoholowy syrop cukrowy.
Do syropu dodajemy nalew z drugiego słoika.
Całość przelewamy przez gazę do 1 litrowej butelki.
Nalewka nadaje się do picia już po ok. 3 miesiącach.
Życzę Wam przyjemnej degustacji! Smacznego i do zobaczenia w kolejnym odcinku BUTELKA TV!
0 komentarze: