Witajcie w kolejnym odcinku BUTELKA TV! Dzisiaj pokaże Wam jak w łatwy sposób z gotowego czerwonego wina możecie zrobić pyszny wermut. Do pr...

Zrób z winiacza pyszny WERMUT!

23:40:00 Unknown 0 Comments


Witajcie w kolejnym odcinku BUTELKA TV!
Dzisiaj pokaże Wam jak w łatwy sposób z gotowego czerwonego wina możecie zrobić pyszny wermut.
Do przygotowania 10-15 litrów wermutu, będziemy potrzebowali
- 200 ml wódki
- czerwone wino - najlepiej słodkie wino gronowe, jeżynowe, aroniowo-jabłkowe, wiśniowe, porzeczkowe lub jagodowe
- oraz zestaw ziół
Możemy kupić gotowa mieszankę ziołową, lub skompletować swoją według uznania, np. z takich ziół jak: piołun rzymski, krwawnik, cynamon, mięta, tatarak, dzięgiel, waleriana, turówka, macierzanka, kwiat lipy, brzoza, kolendra, imbir, goździki, irys oraz gałka muszkatołowa.

Do słoika wlewamy 200 ml wódki.
Wsypujemy zioła.
Zakręcamy, mieszamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie.
Po tym czasie odcedzamy zioła.
Otrzymaną esencję dodajemy do wina porcjami, tak aby uzyskać odpowiadający nam stopień aromatyzacji.
Wermut możemy wzmocnić lekko spirytusem lub dosłodzić syropem cukrowym.

Życzę wszystkim smacznego i do zobaczenia w kolejnym odcinku butelkowych porad i przepisów :)

Jeżeli podobał Ci się film to proszę o łąkę w górę.
Jeżeli chcesz zobaczyć więcej przepisów, zapraszam do subskrybowania naszego kanału.

0 komentarze: