RACZKÓWKA - Przepyszny cukierkowy likier!!
Witam wszystkich butelkowiczów!
W dzisiejszym odcinku wykonamy przepyszny likier z cukierków RACZKI.
Likier można wykonać na 2 sposoby. W pierwszym do produkcji wykorzystujemy jedynie cukierki rozpuszczone w alkoholu, likier wychodzi wtedy rzadki i bardziej wyraźny w smaku. Drugim sposobem jest rozpuszczenie cukierków w mleku i alkoholu, likier wychodzi wtedy gęstszy, bardziej kremowy i subtelny w smaku.
Do produkcji ok. 1 l Raczkówki będziemy potrzebowali:
- 400 g cukierków „Raczki”
- 500 g melko zagęszczonego niesłodzonego
- 300 - 400 ml spirytusu, ewentualnie wódki
Najpierw kroimy cukierki aby szybciej się rozpuściły w mleku.
Do cukierków wlewamy mleko zagęszczone, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Uważajcie aby nie zagotować mleka i nie przypalić cukierków.
Po około 10 minutach mieszania otrzymany syrop zostawiamy do ostygnięcia.
Teraz dolewamy spirytus w odpowiadającej nam ilości, najczęściej jest to 300-400 ml.
Likier butelkujemy i odstawiamy na minimum jeden dzień do przegryzienia.
Likier jest rewelacyjny w smaku.
Mniej popularny niż kukułówka, choć równie smaczny :)
Gorąco polecam i do zobaczenia wkrótce w kolejnym odcinku :)
0 komentarze: