Jak łączyć alkohol i ser? Jak zrobić domowy ser do wina? Witam w nowej serii filmów kanału Butelka tv pod tytułem "ZAGRYCHA"...

Jak łączyć alkohol i ser? Jak zrobić domowy ser do wina?

05:46:00 Unknown 1 Comments








Jak łączyć alkohol i ser? Jak zrobić domowy ser do wina?

Witam w nowej serii filmów kanału Butelka tv pod tytułem "ZAGRYCHA".
Seria ta jest odpowiedzią na Wasze liczne pytania dotyczące łączenia potraw z Waszymi ulubionymi trunkami, czyli "Z czym podawać dany alkohol".

Zaczniemy od odpowiedzenia sobie na pytanie: Jak łączyć sery z alkoholami?
Następnie przygotujemy własnoręcznie przepyszny długo dojrzewający i chyba najprostszy do wykonania ser koryciński. Będzie to idealny ser do naszych domowych win. 

Zatem, jak łączyć ser z alkoholem?
Zasady łączenia serów i trunków są bardzo proste. Do aromatycznych alkoholi podajemy aromatyczne sery, a do łagodnych - łagodne. Pamiętaj że w zależności od mocy alkoholu powinieneś dobrać odpowiednią intensywność aromatu sera. Gdyby zdarzyło się tak, że wraz z gośćmi będziesz degustował różne połączenia alkoholi i serów, pamiętaj o zachowaniu kolejności według intensywności smaków: ucztę rozpocznij od najmniej wyrazistych alkoholi i najdelikatniejszych serów. 

Ciekawym i odważnym połączeniem, które polecam jest whisky z serem pleśniowym.
Natomiast do Brandy, śliwowicy, francuskiego koniaku oraz win najlepiej pasują nie tylko sery pleśniowe, ale również sery słonawe oraz sery z nutami owocowymi.
Do wódki najlepsze są sery twarde, słone i tłuste. Dobrze sprawdzi się bryndza i inne sery owcze oraz owczo-krowie. 
Do wódek smakowych oraz likierów możesz dobrać odpowiednie sery o delikatnym i śmietankowym smaku. 

Są dwie szkoły mówiące o doborze win. Jedna każe zestawiać je z serami na zasadzie podobieństwa, druga - kontrastu.
Istnieje zasada iż twarde i zdecydowane w smaku sery podajemy z winami wyrazistymi i ciężkimi, przede wszystkim z czerwonymi winami.
Sery miękkie i łagodniejsze zestawiamy z lżejszymi winami białymi. Odważni smakosze niekiedy łamią obydwie zasady szukając smaków i zapachów niecodziennych, podając chociażby słony ser ze słodkim trunkiem.

Teraz przygotujmy nasz ser.

Będziemy potrzebowali kilka podstawowych narzędzi i składników, możemy skompletować je osobno lub kupić w internecie gotowy zestaw serowarski.

Czego będziemy potrzebowali:
- 5l mleka niepasteryzowanego, a tym bardziej nie UHT - najlepiej prosto od Krowy
- 0,5 g chlorku wapnia - jest to składnik nieobowiązkowy, ułatwia powstawanie skrzepu, jeżeli go nie damy, skrzep będzie się po prostu dłużej wytrącał.
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 g  podpuszczki do serów
- zioła do wyboru, mogą to być zioła prowansalskie, albo suszona cebula, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia, suszone pomidory. Wszystko według Waszego uznania.
- 40 g soli niejodowanej

No to zaczynamy:
- 0,5 g chlorku wapnia (1/4 łyżeczki) rozpuszczamy w 50 ml letniej, przegotowanej wody.
- Podgrzewamy mleko do 37-40 °C, dodajemy przygotowany wcześniej chlorek wapnia, możemy dodać wybrane zioła oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego.
- Mieszamy i odstawiamy mleko na 10 min.
- 0,5 g (połowa saszetki) podpuszczki również rozpuszczamy w 50 ml letniej, przegotowanej wody o temp. od 7-38 oC.
- Do mleka o temp. 37-38 °C dodajemy przygotowaną podpuszczkę.
- Dokładnie mieszamy i odstawiamy mleko na ok. 30 min w celu wytworzenia zwartego skrzepu.
- Wytworzony skrzep kroimy w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. 
- Powstałe ziarno delikatnie mieszamy. Po 5 minutach przekładamy ser łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską.
- Ser pozostawiamy w formie na 20-24 godziny. Co kilka godzin odwracamy ser aby lepiej odciekał.
- Ser można jeść świeży na słodko z ziołami, ale można zanurzyć go w solance.
- Do wykonania solanki potrzebujemy: 40 g soli niejodowanej, 2l wody, 1l serwatki (pozostała ciecz po wytrąceniu sera)
- Łączymy wszystkie składniki, zanurzamy ser w solance na ok 20-24 godziny. Przechowujemy w lodówce.
- Po około 1 dobie odsączamy ser. Przed spożyciem najlepiej dać mu jeszcze kilka dni, aż stężenie soli rozejdzie się równomiernie po całym serze.

Tak przyrządzony ser nie musimy jeść od razu, możemy przechowywać go przez kilka miesięcy, stopniowo będzie on dojrzewał. Od czasu do czasu przemywajmy go tylko z wierzchu solanką i trzymajmy w chłodnym miejscu. 

Pamiętajcie że własnoręcznie zrobiony ser w połączeniu z domowym winem jest rajską ucztą dla podniebienia i czymś czego nigdy się nie zapomina. Smacznego! 

Jeżeli podobał Ci się film to proszę o łąkę w górę, 
jeżeli chcesz zobaczyć więcej przepisów, zapraszam do subskrybowania naszego kanału.

1 komentarz: