Witam ponownie w 2 części przepisu na wino z chińskiej zielonej herbaty. W tym odcinku dodamy drugą partię cukru oraz zlejemy wino w celu...

Wyśmienite wino z zielonej herbaty - część 2

20:01:00 Unknown 0 Comments





Witam ponownie w 2 części przepisu na wino z chińskiej zielonej herbaty.
W tym odcinku dodamy drugą partię cukru oraz zlejemy wino w celu oddzielenia go od owoców.

Po upływie pierwszego tygodnia fermentacji możemy dodać do wina kolejną - drugą partię syropu cukrowego. 
W tym celu w trzech litrach wody rozpuszczamy 1 kg cukru. 
Po całkowitym rozpuszczeniu odstawiamy nasz syrop do ostygnięcia. 
Zanim połączymy wino z syropem, upewnijmy się że oba roztwory mają zbliżoną do siebie temperaturę. 
Wlewamy syrop do wina. Wkładamy rurkę i mieszamy całość.
Nasze herbaciane winko odstawiamy osłonięte od słońca (aby nie traciło witamin) 
na około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej, najlepiej 20-22 oC. 
Po tym okresie powinno być gotowe do pierwszego zlania - czyli oddzielenia wina od przerobionych owoców i herbaty.
Należy pamiętać, że drożdże nie lubią wahań temperatury.

Po 3 tygodniach bulgotanie wyraźnie osłabło i możemy już dokonać pierwszego zlania.
Oddzielić wino od owoców można na wiele sposobów. Najłatwiej przelać wino przez lejek, sitko i gazę.
Ja tym razem pokaże Wam 2 inne sposoby, które przydadzą się przy kolejnych zlaniach z nad osadu i przy butelkowaniu wina. 
Pierwszy tradycyjny sposób to zlewanie grawitacyjne za pomocą gumowego wężyka. 
Drugim sposobem, dużo łatwiejszym jest użycie elektrycznej pompki.
Z uwagi, że wino jest akurat w balonie o wąskiej szyjce i pompka nie zmieści się w otworze balonu, 
wydobędę wino grawitacyjnie, a z powrotem przeleje je już mechanicznie.

Balon z winem ustawiamy wyżej niż naczynie do którego będziemy je przelewać. 
Jeden koniec wężyka wkładamy do wina. Drugi owijamy pergaminem, aby uniknąć kontaktu wina ze śliną. 
Zaciągamy wino do rurki. Szybko opuszczamy wężyk do "dolnego" naczynia. Wino zaczyna się przelewać. 
Po zlaniu wina, opróżniamy balon z owoców, myjemy i dezynfekujemy pirosiarczynem potasu.

Zdezynfekowaną, elektryczną pompkę umieszczamy w winie, drugi elastyczny koniec pompki wkładamy do balonu. 
Jedno kliknięcie i wino zaczyna się sprawnie przelewać. 
 
Zamykamy wino i odstawiamy je do klarowania.
W winie będzie wytrącał się opadający nad dno osad. Co kilka tygodni powinniśmy zlewać wino z nad osadu, aby nie wpływał on negatywnie na smak wina.
Wino będzie gotowe gdy osad przestanie się wytrącać, gaz nie będzie wydobywał się z rurki, a wino będzie klarowne. 
O gotowości wina do zabutelkowania możemy upewnić się na kilka sposobów. 
Ale o tym, a także o butelkowaniu wina powiemy w kolejnej - 3 części filmu, na którą już teraz serdecznie zapraszam.

Jeżeli podobał Ci się przepis na wino z zielonej herbaty to proszę o łąkę w górę,
jeżeli chcesz zobaczyć więcej przepisów, zapraszam do subskrybowania naszego kanału.

0 komentarze: