Zdrowa i wyjątkowa nalewka z jarzębiny CZ.2/2
Hej! Tu kanał BUTELKA.TV
Zapraszam do oglądania drugiej części przepisu na oryginalną nalewkę z jarzębiny.
Po miesiącu maceracji owoców w alkoholu, możemy dokonać zlewu.
Nalew przecedzamy na sicie.
Owoce przesypujemy z powrotem do słoja.
Wsypujemy 150 g cukru. Mieszamy
Zlany wcześniej nalew przelewamy do litrowego, szczelnego słoika.
Słoik z jarzębiną odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce, aż do do rozpuszczenia się cukru.
Już po 4 dniach cały cukier rozpuścił się wydobywając z owoców resztki alkoholu i soku.
Nasza nalewka jest już prawie gotowa.
Musimy jeszcze przelać nalew z mniejszego słoika przez gęste sito z gazą,
a następnie przez sito odcedzić z syropu cukrowego owoce jarzębiny.
Po wymieszaniu obu płynów, butelkujemy nasz wyborny trunek.
Powinno wyjść nam około 1 litra aromatycznej nalewki o pięknej jesiennej czerwieni.
Z degustacją będziemy musieli jeszcze poczekać, jarzębinówka ma to do siebie, że musi poleżeć minimum pół roku, a najlepiej rok zanim będzie zdatna do polizania :)
Życzę udanych nalewkowych eksperymentów.
Proszę Was również o kciuki w górę.
Jeżeli chcecie być na bierząco z kolejnymi przepisami subskrybujcie kanał BUTELKA TV.
Do zobaczenia w kolejnym odcinku.
0 komentarze: