Witajcie w 46 odcinku kanału Butelka tv! Dzisiaj przygotujemy ok 1,5 litra pysznej cytrynówki na miodzie, sprawdzi się ona nie tylko na...

Najlepsza cytrynówka w internecie!

22:43:00 Unknown 0 Comments



Witajcie w 46 odcinku kanału Butelka tv!
Dzisiaj przygotujemy ok 1,5 litra pysznej cytrynówki na miodzie, sprawdzi się ona nie tylko na absolutnie każdej imprezie,
ale ze względu na dużą zawartość witaminy C i miodu wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniami i wszelkiego rodzaju cieknącymi gilami.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Będziemy potrzebowali jedynie 2 dni aby poczuć orzeźwiającą rozkosz cytryn.
Nasze składniki to:
- 6 dużych cytryn
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 szklanki miodu
- 1/4 szklanki cukru

Zaczynamy od sparzenia wszystkich cytryn.
Cytryny obieramy obierakiem do warzyw. Żółte skórki umieszczamy w słoiku.
Teraz obieramy cytryny z białej gorzkiej skórki. Wszystkie owoce kroimy w plastry. Wrzucamy plastry do drugiego słoika.
Do garnka wlewamy 400 ml przegotowanej wody, dodajemy cukier i miód. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Pamietajmy aby roztwór nie osiągnął temperatury wyższej niż 60 oC, w ten sposób nie stracimy leczniczych właściwości miodu.
Tak przygotowanym syropem zalewamy pokrojone cytryny.
Do skórek wlewamy 200 ml przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 l spirytusu.
Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny, mieszamy co jakiś czas.

Po upływie 1 doby przecedzamy skórki przez sito do garnka.
Następnie przecedzamy cytrynowe plastry. Dokładnie wyciskamy je na sicie z całego soku.
Gotową cytrynówkę przelewamy do naczynia.
Dobrze będzie jeżeli damy naszej cytrynówce przynajmniej 1 dobę na „przegryzienie”, no chyba że goście już są a impreza się rozkręca :)

Na zdrowie i do zobaczenia :)


Designed by Freepik.com
Music: „Noble Dub” youtube.com

0 komentarze: