Podpiwek to napój o ciemnej barwie i słodkawym smaku; zaliczany jest do grupy napojów bezalkoholowych, mimo, że zawiera niewielką ilość a...

Podpiwek - Wersja 1

21:19:00 Unknown 0 Comments


Podpiwek to napój o ciemnej barwie i słodkawym smaku; zaliczany jest do grupy napojów bezalkoholowych, mimo, że zawiera niewielką ilość alkoholu: od 0,5 do 2%.

Podpiwek jest bogaty w witaminy (szczególnie z grupy B jak również dobrą na włosy i paznokcie biotynę czyli witaminę H), przeciwutleniające polifenole, kwasy: fitynowy, pantotenowy i foliowy, a także ważne minerały (chrom, cynk czy selen). Naturalny podpiwek wykazuje właściwości prebiotyczne i probiotyczne.

Podpiwek należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku najbliższych dni po wykonaniu, jako naturalny fermentowany napój pozbawiony konserwantów i nie poddany pasteryzacji – ma on krótki „termin ważności”.

Spis składników na ok. 10 l podpiwka:
- 10 l wody
- 100 g podpiwka kujawskiego
- 500 g cukru
- 5 g drożdży

Smacznego!

0 komentarze: