Szybki przepis na piwo bezalkoholowe.
Cześć! Tu kanał butelka.tv
Należysz do AA? Nie pijasz napojów alkoholowych? Lub o zgrozo nie lubisz tradycyjnego piwa?
Ten odcinek jest dla Ciebie! No i dla innych też oczywiście.
Dzisiaj przygotujemy bezalkoholowe, aromatyczne, imbirowe piwo Gingers.
Tym razem moc nie będzie z nami, piwo nie osiągnie nawet 1% alkoholu, aby poczuć procenty musielibyśmy wypić przynajmniej pół skrzynki :)
Do przygotowania naszego napoju będziemy potrzebowali:
- 1 puszkę koncentratu piwa imbirowego Gingers
- dużo przegotowanej wody
- drożdże piwowarskie, które znajdują się pod wieczkiem puszki
- rurkę fermentacyjną
- miarkę do cukru
- długie plastikowe mieszadełko - ok 40 butelek
- kapsle i kapslownicę
- oraz pirosiarczyn potasu do dezynfekcji pojemnika, wszystkich naczyń, kapsli, butelek i ogólnie wszystkiego z czym kontakt będzie miało nasze piwo.
Zaczynamy od zagotowania i ostudzenia 17 litrów wody.
Przelewamy zawartość puszki do garnka.
Do imbirowego syropu wlewamy 2 litry gorącej, przegotowanej wody, ale nie wrzącej. Mieszamy.
Do pojemnika fermentacyjnego wlewamy przegotowaną wcześniej wodę.
Do wody dolewamy syrop. Ponownie mieszamy.
Jeżeli temperatura roztworu mieści się w granicach 21-maksymalnie 27 stopni, wsypujemy drożdże. Mieszamy.
Zamykamy pojemnik, umieszczamy rurkę z wodą.
Roztwór zostawiamy w pojemniku na jedyne 2-3 godziny.
Po upływie 3 godzin mieszamy całość.
Do butelek wsypujemy po 4 g cukru, to tyle co 1 płaska łyżeczka.
Nalewamy piwo do butelek przy pomocy kranika lub ewentualnie wężyka jeżeli korzystamy np. ze szklanego balonu.
Piwo kapslujemy.
Kilkukrotnie obracamy w celu lepszego rozpuszczenia się cukru.
Przechowujemy nasz napój przez 3 tygodnie w temperaturze 18 stopni Celsjusza,
Po tym okresie możemy przenieść piwo do chłodnego miejsca i spożywać do woli.
Pamiętajcie aby wszystko skrupulatnie dezynfekować, przestrzegać temperatury i co najważniejsze nie dodawajcie do butelek więcej niż 4 g cukru, bo zrobicie granaty z opóźnionym zapłonem.
Życzę samczego i na zdrowie!!!
0 komentarze: