Jak zrobić kwas chlebowy
Spis składników na ok. 5 l kwasu chlebowego:
- 8 l wody
- 500 g cukru
- skórka z 1 cytryny
- 20 g drożdży
Kwas chlebowy to napój posiadający ponad 1000 - letnią tradycję. Jego wynalezienie przypisuje się Słowianom.
Od XVI w. jest narodowym napitkiem w Rosji i Ukrainie.
Kwas chlebowy otrzymuje się przez alko-kwasową fermentację żytniego lub razowego chleba, dodając cukier bądź rodzynki i drożdże. Kwas chlebowy zawiera od 0,7 do 2,2 % obj. alkoholu (zaliczany jest do napojów bezalkoholowych). Jest naturalnie gazowany.
Kwas chlebowy bogaty jest w witaminy z grupy B i witaminę C. Wzmacnia układ odpornościowy. Poprawia kondycje skóry, przemianę materii wspomaganie trawienia, alergie, zapobieganie chorobom układu krążenia.
Składniki mineralne i witaminy kwasu mlekowego skutecznie wspomagają leczenie dolegliwości, takich chorób jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca, choroba Parkinsona, hemoroidy, prostata, nowotwory, grzybica, klimakterium, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni, czy migrena.
Posiada specyficzny zapach chleba, ma słodko-gorzkawy posmak, w czasie produkcji domowej można warzyć go na sposób wytrawny lub pół-słodki (w zależności od czasu i temperatury fermentacyjnej).
Kwas chlebowy musimy przechowywać w lodówce i pić na bieżąco. Jako naturalny fermentowany napój pozbawiony konserwantów i nie poddany pasteryzacji – ma on krótki „termin ważności”.
Na zdrowie!
0 komentarze: